tisdag, september 06, 2005

Why Telecomoperators ain´t got no Game Del 2 - Darwinism

Hur skall då operatörerna vända en situation där 3G är påväg att bli deras mest kostsamma investering genom tiderna till att etablera en helt ny plattform som skapar enny dimension av mobila tjänster och intäktskällor som marknaden älskari många år framöver?

Var är det kreativa kaoset? Var är Darwin?

Vad skiljer den tekniska infrastrukturen och plattformen åt mellan Internet och Operatörernas 3G satsning portalliknande plattformar? Kanske att det inte finns någon som helst dynamik, frihet eller decentraliserat skapande hos den senare! Internet, även innan underbara öppen källkod trenden tog fart, alltid varit en myriad av kreativa drivkrafter där alla kunde utveckla program, skriva HTML, lägga upp audoclips, koda in fula gubbar och små databasprogram. På så sätt rent Darwinistiskt så försvann de kreationer som ingen förstod, behövde eller tyckte om, medan de som fick igång konsumenten och skapade nytta utvecklades ännu snabbare! Trender som P2P program, ICQ, dejtingtjänster, communities, Amazon.com, Ebay, RealPlayer, Instant Messenger och Skype bland många andra förde alla utvecklingen vidare och raderade mycket gammalt skräp.

Det kreativa kaoset som skapar turbulens, skapar och stjälper imperier behövs för att föra hela rasket framåt och skapa än bättre tjänster, funktioner och program åt dess användare.

Hela 3G satsningen är från början till slut en 100%igt kommersiell struktur. Stängd för ungdomar att visa upp sina lustiga hamstrar, stängt för knäppa dancing babies, stängt för KaZaa liknande tjänster att spridas som en skogsbrand globalt på bara dagar.

Denna sterila, statiska och totalt kontrollerade miljö som mest liknar en stalinistisk våt dröm där en central struktur förklarar och portionerar ut det konsumenterna skall vilja ha kommer aldrig att skapa Buzz. Inga ”Killer Applications” kommer någonsin att födas och flyga över jordklotet med miljoner nya medlemmar per vecka med sitt ursprung i denna miljö.

Det kommer aldrig att ske. Men operatörerna kommer med stor sannolikhet att försöka sondmata oss med totalt skapat och föga exklusivt material som att få betala 50kronor för att se videosnuttar från fotbolls VM som man lika gärna kan se gratis hemma på sin egen TV…

Med detta i åtanke är det föga chockerande att den enda riktigt globala intäktskällan för operatörerna till dags dato utöver samtalstarifferna heter SMS… En inbyggd tjänst för teknikernördar som operatörerna ej ens ämnat erbjuda konsumenter över huvudtaget men som de såklart hittade helt på egen hand. Pinsamt…


Gör om, gör rätt

Öppna alla dörrarna på glänt och släpp ut den unkna doften av Ecco skor från ingenjörernas knåparhörna och släpp in kaoset, släpp in kreativa kodare och skapa någon form av open source möjlighet för alla kreativa människor med lite talang därute. Försök inte kontrollera allt och ta merparten av alla intäkter från start utan skapa istället ett momentum som växer till en okontrollerbar massa där något alltid händer och alla vill vara! Det räcker inte med att låta spelföretag kunna göra lite roliga spel i Java till mobilerna. Allt måste göras om från grunden och upp, mer måste få ta form av sig självt och en miljö där folk kan skapa bättre, smartare, snabbare och effektivare tjänster måste få råda.

Ett Linux för mobiler helt enkelt!

Vad som med stor sannolikhet kommer att ske istället är att operatörerna som jag beskrev ovan kommer att fortsätta hamra ut mångmiljonkampanjer för tjänster som genomsyras av att vara pinsamt lite unika. TV har vi hemma, vi kommer inte betala 50kr för att se lite tv på mobilen. Film är bäst på bio, eller på hemmabion med popcorn och goda vänner, inte på en 3 tums skärm på bussen. Spela spel kan vara lite kul, men ingen av de spelen som utvecklats de sista 5 åren har kommit i närheten av spel som Snake och Tetris och kommer nog heller inte göra det på ett tag, då ett spel för mobilen måste vara riktigt genuint och inte försöka konkurrera med ett Sony PSP eller hemmadator. Musik i mobilen? iPod är här för att stanna och det kommer ta två till tre år till innan man packat in lika mycket lagring i en mobil, och även när detta skett kvarstår ett gigantiskt problem. All musik i mobilen? Jatack! Betala för all musik en gång till? Nejtack! Ladda över musiken från datorn med Firewire till mobilen? Jatack! Så även här kommer inga riktiga pengar att finnas då inget nytt erbjuds som min iPod inte redan klarar av galant! Erbjuds inget extra, nytt eller exklusivt så är konsumenten heller inte beredd att betala något extra!

Jag räknar kallt med att operatörerna kommer att kasta nya pengar efter dåliga i minst ett par år till. Det kommer att bli mycket värre innan det blir bättre.